Jak dobrać menu na wesele?

Nasze gusta kulinarne zdecydowanie zmieniły się przez ostatnie kilkanaście lat. Dzięki szerokiemu dostępowi do wszelkich nowinek żywieniowych i diet, także tych restrykcyjnych i eliminacyjnych oraz różnych sposobów żywienia, jemy coraz bardziej świadomie i zróżnicowanie.

Jeszcze dziesięć lat temu na stole weselnym królowały śledzie, tatar i flaczki. Obecnie wielu zaproszonych gości nie tyka tych, skądinąd przepysznych potraw, ale wybiera raczej potrawy wegetariańskie lub wegańskie oraz takie, które są zrobione bez jajek czy mleka lub glutenu.

Jak zadowolić gości o takich odmiennych gustach kulinarnych i sprawić, aby każdy z wesela wyszedł zadowolony i oczywiście najedzony?

Dowiedz się, czy twoi goście nie są na żadnej diecie!

Bez względu na to, czy uwielbiasz mięso i nie wyobrażasz sobie, jak można nie lubić pysznego rosołu, wiedz o tym, że Twoi goście mogą mieć inne kulinarne upodobanie niż Ty. Być może nie jesteś zwolennikiem diety wegetariańskiej i nie widzisz sensu w takim sposobie odżywiania, ale musisz jednak przede wszystkim pamiętać o swoich gościach.

Jeżeli nie chcesz usłyszeć, jak Twoi goście mówią, że nic nie było do jedzenia u Ciebie na stole (chociaż prawda jest inna), to stań na głowie, aby ich zadowolić. Jeśli nie możesz ustalić takiego menu, aby znalazły się w nim chodź dwa posiłki ciepłe dla wegetarian, wówczas musisz pomyśleć, w jaki inny sposób zaspokoisz ich apetyt lub co innego podasz gościom, którzy nie jedzą mięsa.

Bywa to często bardzo kłopotliwe, ale spokojnie – nie popadaj w przesadę! Pamiętaj również, że za zbyt wymyślne dania trzeba dodatkowo zapłacić. Zabiera to też czas, ponieważ wydawanie dań dla setki lub więcej osób wymaga precyzji szybkości i zorganizowania – ciężko jest zrobić kilkanaście różnych dań równocześnie dla osób, które mają różne wymagania, chyba, że zatrudnisz setkę kucharzy, wtedy goście dostaną różne dania w tym samym czasie i zjedzą wspólnie. Lepiej jednak uprzedź gości i przygotuj im listę trzech posiłków, które będą mogli wybrać spośród innych dań.

Zimą weź więcej ciepłych dań, latem podawaj mnóstwo przekąsek

Kiedy bierzesz ślub latem, możesz mieć w menu mniej ciepłych dań – i tak jest gorąco. W zamian zdecyduj się na więcej przekąsek oraz sałatki.

Kuzynka nie je glutenu, a wujek lubi tylko tłuste, babcia natomiast wolałaby, aby wszystkie dania były lekkostrawne? Każdemu nie da się dogodzić, ale z pewnością każdy znajdzie coś na stole weselnym, co zadowoli jego wysublimowane podniebienie.

Ustalając menu na wesele pamiętaj, że warto zawsze wybierać sezonowe warzywa i owoce, dzięki temu wszystkie dania będą świeże, pyszne i szybko znikną z talerzy. Daj też coś na pożarcie tradycjonalistom – wesele bez tatara jest dla niektórych po prostu nie do przyjęcia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *